Det har varit en härlig kall, eller egentligen normal, vinter i år med långa perioder av kyla och med mycket snö. Många kopplar det till ett bevis på att det inte äger rum några klimatförändringar. Man har svårt att skilja på väder och klimat. Klimat är långsiktiga trender och vädret kommer fortsätta att variera. En meteorolog förklarade att det i vissa fall även är så att uppvärmda hav leder till mer fukt i atmosfären, vilket i sin tur leder till mer snöfall. Atlanten t ex är varmare än vad som är vanligt.
De som hävdar att det skett en nedkylning under det senaste decenniet har fel, visar Real Climate på ett pedagogiskt sätt på denna sida.
2009 var det varmaste året på 130 år. Varmaste året var 2005 eller 2008 beroende på om man räknar med El Nino eller inte. (2008 kompenserades av El Nina och 1998 värmdes av El Nino.)
Bali Action Plan, som var grunden för klimatförhandlingarna i Köpenhamn baserades på IPCC:s fjärde rapport. Den baserades i princip på forskningsresultat fram t o m 2002. Senare kunskap kommer att finnas med först i nästa rapport, som beräknas komma omkring 2013. frågan är hur kunskapen förändrats på denna tid?
Överlag kan man nog säga att det inte kommit så mycket ny kunskap ens under de senaste tio åren, men det har kommit betydligt mer belägg för det man misstänkt och med svag forskning pekat på.
Vetenskapliga bevis finns för att Antarktis is bryts upp och smälter samtidigt som ny oroande forskning visar att havens förmåga att absorbera koldioxid minskar. Tusentals arter är hotade av klimatförändringarna
Johan Rockström är ju annars den som är kung på området. Kolla in hans presentation på Naturvårdsverkets klimatforum i höstas. Rockström menar på ett mycket övertygande sätt att det finns empiriska bevis för negativa konsekvenser redan vid ~1 ºC uppvärmning. 2ºC är ett riskfyllt mål. En av hans slutsatser är att riskerna för allvariga effekter i dag bedöms öka vid betydligt lägre temperaturökning jämfört med tidigare, redan vid 1 grad. Även 2 grader är ett riskfyllt mål. Vi rör oss längs IPCC:s kurva för värsta scenariot, det vill säga en temperaturökning med 6 grader vid seklets slut. Det finns ökande vetenskapliga belägg för risker av tröskeleffekter, så kallade ”tipping points”. Effekterna kan då bli än värre.
Vetenskapen har gett oss ett klart svar.
10 februari 2010
Prenumerera på:
Kommentarer till inlägget (Atom)
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar