Efterlängtade diskussioner om mål, innehåll och juridisk status för Köpenhamnsmötet har engagerat många delegater även om man kan konstatera att det långt ifrån råder enighet om den förväntade utgången av det mötet. Flera länder har föreslagit att den juridiska formen ska avgöras först när vi ser vad som blivit resultatet. Andra vill redan nu bestämma att Köpenhamn ska nå en bindande överenskommelse. Andra är fortfarande inne på att den nya överenskommelsen bara är ett komplement till Kyoto-protokollet.
Arbetet med ett nytt långsiktigt avtal ska antingen ha som mål att vara klart inför Köpenhamn och presenteras vid inledningen där, alternativt fortsatt behandlas under mötet. Australien, Japan, Canada, EU, Nya Zealand, EU, Norge och USA m fl föredrar det första alternativet medan Syd-Afrika, Brasilien, Indonesien och Mexico hellre ser att förhandlingarna fortsätter under mötet i Köpenhamn och avslutas innan högnivåmötet (vilket beräknas bli de sista fyra dagarna). Det har även funnits anledning att diskutera om de informella förhandlingsdiskussionerna bland ministrar i Köpenhamn ska ske bakom lykta dörrar, vilket jag verkligen inte hoppas blir utgången.
Ett extra förhandlingsmöte är inbokat till 2-6 november i Barcelona utöver det i Bangkok 28 sept-9 oktober samt det i Bonn 10-14 augusti. Vissa frågor diskuteras dock redan nu om de istället behöver skjutas till maj-juni 2010.
11 juni 2009
Prenumerera på:
Kommentarer till inlägget (Atom)
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar