16 april 2010

Bonn talks återupptagna

Helgens klimatförhandlingar i Bonn samlade 170 nationer. Ett av målen med mötet var att enas om en plan för årets fortsatta arbete. Länderna enades om att det behövs ytterligare ett förhandlingstillfälle mellan Bonn-förhandlingarna i juni och mötet i Cancun i slutet på november.

Det främsta syftet med mötet var dock att samla ihop spillrorna efter Köpenhamn och se vad som går att bygga vidare på. USA verkar i dagsläget vara det enda land som menar att Copenhagen Accord, CA, har ett eget liv. Nästan alla andra, inklusive alla som anslutit sig till den, hävdar att FN ska vara det enda beslutsforumet för en klimatöverenskommelse. Diskussionerna i Bonn handlade bl a om vilka delar av CA som kan föras in i klimatkonventionen och hur, men fastnade även nu i procedurfrågor. Vilka texter ska parterna starta med, när ska de diskuteras, om ordförandens mandat osv.

De flesta länderna verkade argumentera för att det ska förhandlas fram flera delöverenskommelser, för att på så vis kunna skjuta på det svåra beslutet om klimatmål och ett övergripande avtal i Sydafrika 2011. Men även för att nå överenskommelser om enskilda delar krävs finansiering. Money talks. Så fokus under 2010 kommer att vara pengar och den kickstart som utlovades i Köpenhamn tillsammans med ytterligare mer långsiktig finansiering. Därutöver handlar väldigt mycket om hur man ska kunna mäta och kontrollera vilka åtgärder som faktiskt görs. Det leder lätt till ännu mer misstänksamhet mellan parterna, istället för den tillit som behöver byggas.

Det är en lång väg att gå för få tillbaka det momentum som fanns inför Köpenhamn.

1 kommentar:

Anonym sa...

Sommaruppehåll eller?