05 april 2010

Möjligheter med klimatvänligare ris och svenska bär

Omkring 80 miljoner hektar av ris odlas i världen och är den viktigaste stapelfödan för 2 miljarder människor. Rid odlas traditionellt i 5-20 cm djupt vatten genom hela växtperioden. Vattenbrist ökar dock kraven på att odla torrare i ökad utsträckning. Samtidigt ger risodling i vatten större klimatpåverkan än någon annan gröda. Den syrefria miljön bildar metangas som är en tjugo gånger starkare gas än koldioxid. Ju mer vatten, ju mer metangas.

Forskning pågår nu kring hur man kan effektivisera vattenanvändningen och därmed även nå en viktig klimatnytta. Lösningarna kan vara att variera vattenperioder med torrare perioder och att utveckla sorter som tål att odlas torrare. Problemet är dock att detta riskerar att öka utsläppen av dikväveoxid istället, vilken är 300 gånger starkare än koldioxid, om man kvävegödslar. Så det är en utmaning att hitta rätt mix av åtgärder och att balansera kvävegödslingen.

Ser med andra ord fram emot klimatmärkt ris i butikshyllorna. För övrigt blir det bara svårare och svårare att uppfylla alla krav man bär med sig till butiken om man vill göra bra miljöval. Att kombinera den populära fett-dieten med bra klimatval känns som omöjligt uppdrag. Stora mängder kött och feta mejeriprodukter ger hög klimatpåverkan, liksom importerade grönsaker. Istället är det kolhydraterna från traditionella svenska rotsaker som ger den lägsta klimatpåverkan, - men med övervikt som konsekvens.

Allt fler skulle dock kunna dra klimatvinsten och ta tillvara på och låta vitaminintaget helt och hållet komma från sommarens skörd av trädgårdens och skogens bär. Det skulle även ge goda hälsovinster i form av rekreation och mer tid i naturen.

Inga kommentarer: