23 mars 2010

Möjligheterna med bambu

Användandet av Bambu är tusenårigt. Det har varit en källa till både skydd och näring. Nu vill organisationen INBAR lyfta fram betydelsen av bambu kopplat till klimatfrågan. Forskning visar att odlad bambu kan ta upp mer koldioxid än andra trädslag och att har också stor betydelse när det gäller att skydda områden mot klimatförändringar, t ex byggandet av skydd mot översvämningar.

Fördelarna med bamu är att den växer mycket snabbt, upp till 1 m per 24 timmar. Skörd kan ske efter 3-6 år. Småbrukare kan skörda kontinuerligt genom plockhuggning och behöver inte ligga ute med något större kapital. De kräver minimalt med skötsel och behöver inte mycket gödning. Bambu kan växa på de flesta marginaliserade marker och behöver inte tas i anspråk för bättre marker där mat kan odlas. Att odla och skörda bambu kan ske för hand med enkla redskap och bäras för hand.

Bambu används flitigt som byggmaterial, kan kolas till charcoal för uppvärmning och är dessutom en viktig livsmedelskälla då bambuskott är en vanlig maträtt.

En möjlighet med andra ord.

Inga kommentarer: