16 mars 2010

Hotet från öst

Debatten om EU:s östutvinning går vidare. Är Kroatien, Turkiet och den före detta jugoslaviska republiken Makedonien redo för EU-medlemskap? Förhandlingarna med Turkiet kommer nog att ta 12-15 år. Det finns ju mycket landet först måste jobba med. Oavsett var vi landar så är det ju väldigt bra att Turkiet under tiden tvingas ägna sig åt städjobb och demokratiseringsarbete. Rättsäkerhet, yttrandefrihet och kampen mot korruption är några av de frågor som spelar en avgörande roll i parlamentets bedömning. För Kroatiens del nämns att ett medlemskap skulle kunna fungera som en positiv drivkraft i processen att integrera resten av västra Balkan i Europa.

Vid EU:s utvidgning mot öst var det många som oroade sig för en massinvandring från de nya medlemsstaterna till det gamla EU 15. I Sverige oroade man sig främst för social turism från Baltstaterna. Men med facit i hand så har oron inte besannats. Nettoutflyttningen är marginell. Den stora utvandringen från Estland, Lettland och Litauen skedde direkt efter självständigheten. Estland och Lettland minskade sin befolkning med 15 % och Litauen med ca 8 %. Anledningen är att etniska minoriteter flytt länderna.

Den ryska minoriteten har minskat med mellan 21 och 38 % i de tre länderna, den ukrainska minoriteten med 22-46 % och den från Vitryssland med 29-35 %. Efter självständigheten infördes strängare krav på medlemskap, t ex hårdare krav på att kunna det nya officiella språket. Flera andra rättigheter begränsades till den grad att minoriteterna i praktiken blev att jämföra med statslösa. Detta har kritiserats från EU och organisationer för mänskliga rättigheter. De som valt att lämna landet har haft att välja på att återvända till Ryssland, Ukraina och Vitryssland, eller att bli arbetskraftsinvandrare i övriga EU-länder.

Gläds för övrigt åt att ryssarna skjutit upp (ha-ha) planerna på att placera ut robotar i Kalininggrad. Obama har ju inte heller gjort verklighet av Bush vilja att sats på en robotsköld i Polen och Tjeckien.

Inga kommentarer: