27 februari 2010

Dela lika på klimatutrymmet

Beräkningar visar att jorden tål max en triljon ton koldioxid mellan år 2000 och 2050. Bara 2000–2006 släpptes 25 procent av denna mängd ut – det kvarvarande utrymmet är 750 biljoner ton. Frågan är hur det ska fördelas?

Stockholm Environment Institute står bakom modellen Solving the climate dilemma – the budget approach som har som utgångspunkten mängden CO2 som vi kan släppa ut i atmosfären mellan nu och 2050 och att denna mängd ska fördelas lika mellan länderna. Etiskt sätt är det mest rätt att fördela utrymmet per person. Det ger också tydliga spelregler för alla och öppnar helt nya tankesätt i klimatpolitiken. Men shit vad det svider och skrämmer för oss i-länder.

Ett land som Indien däremot har ju uppenbara möjligheter att tjäna på systemet. Ett land som Kina måste då snabbt börja sänka sina utsläpp, vilket ligger i övriga länders intresse inte minst för att hindra att Kina skulle bli en stor köpare av utsläppsrätter på marknaden.

1 kommentar:

Clark Kent sa...

Om du kombinerar begränsningar av utsläppen per person och samtidigt inför överlåtbarhet kommer invånarna i i-länderna snabbt att köpa upp de flesta rättigheter från fattigare människor. Ett av de effektivaste sätten att hålla dem kvar i fattigdom.