05 januari 2010

COP 15 klimatpåverkan

Trots danskarnas ansträngningar att minska klimatpåverkan från COP15 så är det fullt relevant att fråga sig om inte mötet orsakade mer klimatpåverkan än den minskning som mötet konkret åstadkommit. Enligt danskarna innebar mötet 5 700 ton utsläpp av koldioxid och därtill 40 000 ton från deltagares flygresor. Det motsvarar vad en halv miljon människor i Europa släpper ut per år.

I beräkningarna ingår logi, uppvärmning, papper, transport och mat mm. Den stor del till av klimatpåverkan vid själva konferensen kom från oljeuppvärmning av tillfälliga tältbyggnader för att möta ett ökat behov. USA hade t ex beställt en fem gånger så stor yta som förra året.
En annan stor klimatpåverkan var transporter på plats och långt ifrån alla valde att åka kollektivt. Fransmännen är värst. De hade beställt 42 egna limousiner
Barack Obama som reser med sitt eget Air Force. Väl på marken åkte presidenten, sin vana trogen, med sin egen monsterlimousine, som av Secret Service-agenterna fått namnet the Beast. Det flera ton tunga fordonet drar 4 liter per mil.

Om jag till detta lägger en helt egen uppskattad siffra på hur mycket utsläpp klimatmötet genererat i förberedelser och kringarrangemang så blir det en hissnande summa.
Kringarrangemang i Köpenhamn: 20 000 ton
10 klimatmöten i FN:s regi sedan Bali: 50 000 ton
Olika ländergruppers egna förberedande möten: 50 000 ton
Aktiviteter från andra organisationer och media i länderna med syfte att bidra till klimatmötet: 70 000 ton.
Summa: ca 240 000 ton koldioxid.

Ohyggligt mycket koldioxid, men samtidigt en fis i rymden jämfört med om klimatförhandlingarna resulterade i någon extra procent utsläppsminskning från de stora utsläppsländerna.

Inga kommentarer: