01 januari 2010

De som inte kom till Köpenhamn

Att 119 stats- och regeringschefer kom till Köpenhamn var något helt unikt. Lite intressant är det även att se vilka som inte kom till världens hittills största miljösamtal genom att skicka deras högsta företrädare. Här är några iögonfallande försummelser från deltagarlistan:

Dessa nio oljeländer står för 44 % av världens oljereserv: Angola, Azerbaijan, Irak, Kazakhstan, Libyen, Oman, Qatar, Saudi Arabien och Förenade Arab Emiraten.

Att flera ö-länder inte deltog med egen regeringschef kan delvis bero på resursbrist snarare än brist på intresse: Antigua & Barbuda, Barbados, Cape Verde, Fiji, Jamaica, Solomon Islands och Tonga. I Cubas fall handlade det dock mer om politisk vilja.

Från Latinamerika deltog inte: Argentina, Chile, Costa Rica, Ecuador, El Salvador, Honduras, Nicaragua, Paraguay, Peru och Uruguay. Detta är länder med snabbt stigande utsläpp och med en kritisk inställning till klimatprocessen och den politiska inriktningen.

Andra som inte deltog var lite förvånande Schweiz och Ukraina. Ukraina som är ett av de 20 största utsläppsländerna och med miljarder utsläppsrätter som många ville annullera vid klimatförhandlingarna. Att den näsbrutne Berlusconi inte dök upp för Italiens del är inte så konstigt.

Andra intressanta bloggar om klimat, cop15, klimatmöte och Köpenhamnsmötet.

Inga kommentarer: