21 januari 2010

de Boers presskonferens idag

Yvo de Boer, chefen för FN:s klimatkonvention, höll idag sin första presskonferens sedan Köpenhamn. Han medgav att förhandlingarna inte levererade det som krävdes och att möjligheterna att hindra allvarliga klimatförändringar nu snabbt minskar.

Han pekade på tre värdefulla framgångar av Köpehamn:
- att klimatfrågan nått stats- och regeringschefers nivå, det enda stället där frågan kan lösas
- att det rådde politisk konsensus om det långsiktiga målet
- att det nära nog rådde enighet om snabba åtgärder.

Det är också positivt att en stor del av den omedelbara finansieringen är klar, 2-gradersmålet och att det ska ske en ny översyn av nivån i klimatpolitiken 2015. Succén före Köpenhamn var enligt Yvo att så många länder presenterade nationella klimatmål.

Yvo de Boer har ägnat mycket tid till att ringa runt till länder för att stämma av hur de ser på processen framöver och ska på planeringsmöte i Mexico i början av februari. Nästa möte är ju i Bonn 31 maj till 11 juni, men vi vet ännu inte skalan på det möte. Parterna diskuterar nu om det finns möjlighet att lägga in ett extra möte före dess under våren. Det behövs mer tid för att kunna landa i Mexico.

Länderna har nu till 31 jan på sig att ansluta sig till Copenhagen Accord. Att det datumet är satt är egentligen mest en administrativ fråga. När beslutet i Köpenhamn togs om att notera överenskommelsen sa ordföranden för mötet att de länder som ville associera sig med den skulle få sina länder noterade på överenskommelsen. Därefter klubbade han detta beslut. Det innebär rent formellt att Yvo måste ha dessa namn på papper innan han kan justera protokollet från Köpenhamn.

Att ansluta sig till Copenhagen Accord betyder egentligen bara att man vill associera sig med det, inte att man förbinder sig till något. Det finns även en önskan att så många länder som möjligt, så snart som möjligt, kommer att anteckna sina egna klimatmål och i u-ländernas fall sina åtgärder. UNFCCC kommer att lägga ut information om vilka länder som skriver på löpande. Flera länder har dock problem med denna deadline, så det kommer att vara möjligt att komma in även efter.

Yvo fick även frågor om det kommer att bli en parallell förhandling utifrån Copenhagen Accord, CA, men det ville han inte se. De fortsatta förhandlingarna kommer att bli utifrån konventionen och Kytoto. CA ska användas för att sätta mer kraft på de ordinarie förhandlingarna.

Som svar på hur man ska få en fungerande process där 192 länder ska diskutera avtalsdetaljer menade Yvo att det förutsätter transparens, d v s att parterna känner sig trygga med att företrädas av någon annan och att dessa i sin tur är öppna med allt som sker i förhandlingarna. Om inte kommer det inte att finnas nödvändigt förtroende.

Inga kommentarer: