12 juni 2009

53 sidor blev 200 istället för färre

Veckan blev inte alls som ordföranden i för det nya långsiktiga avtalet Cutajar tänkt sig. I princip nästan all tid har gått åt för att göra kompletteringar i den förhandlingstext som han presenterat istället för att komprimera den. Ett konkret resultat från klimatförhandlingarna i Bonn är att förhandlingstexten för det nya långsiktiga avtalet ökat från 53 sidor till över 200, vilket är oroande med tanke på hur lite tid det är kvar till Köpenhamn.

Parterna får det att låta som en framgång att man nu har en text som består av deras egna förslag, men verkligheten är att den text som redan fanns till fullo var summan av alla länders inlägg. Cutajar uttryckte det som ett ”dragspel som först behöver dras ut innan det kan skjutas ihop och att det kan behöva göras ett par gånger”. Nej, det handlar nog mest om ett uttryck för att det nu är allvar och då vill många gömma sig bakom formalia snarare än kärnfrågorna. Dock har många av förslagen varit konstruktiva.

Frågan är också hur mycket som denna konvention kan klara att hantera. Allt kan ju sägas ha en koppling till klimatfrågan, men allt kan inte lösas här och särskilt inte det närmaste halvåret. En Australiensisk organisation uppmanar parterna att även ta sig an befolkningsutvecklingen, eftersom en ökad befolkning ökar utsläppen.

Nu får istället möte nr 3 i Bonn, nämligen det 10-14 augusti, påbörja arbetet med att banta bland förslagen och komprimera förhandlingstexten, s k ”drafting”. Det som händer vid möten fram till dess, t ex G8 och möte med ”major economies” i juli samt andra bilateraler blir viktigt.

Inga kommentarer: