12 juni 2009

Olika perspektiv

Jag har just lyssnat på en kvinna i Bonn som har ett helt annat perspektiv på klimatförhandlingarna. Hon representerar de många fattiga som livnär sig som sopsorterare. Hennes budskap är tydligt: ”Dont burn our bread!” ”Världen vi förstör är inte bara de rikas värld, det är även de fattigas värld.” Klimatfrågan har nämligen satt fart på sopförbränningen i tredje världen, vilket gör henne och en växande arbetargrupp arbetslösa. Bara i Brasilien livnär sig 500 000 personer som sopsorterare. Totalt sett uppskattas ca 1 % av arbetarna i utvecklingsländerna arbeta med återvinning).

De vill att sopsorterarnas rättigheter erkänns och skyddas. ”Vi är hög-effektiva miljöentreprenörer”, säger de. Återvinning är en av de biligaste och snabbaste sätten att minska växthusgaser. Att minska ett ton koldioxid genom återvinning kostar 30 % mindre än att göra det genom energieffektivisering och 90 % mindre än energieffektivisering, hävdar man.

I Indien har man nu börjat organisera sig i gemensamma intresseorganisationer. Sopsorterarna tillhör annars den informella ekonomin som inte är erkända som arbetare med dålig arbetsmiljö och som saknar sociala förmåner. Inte heller får de skälig betalning för sitt arbete. Uppköpare pressar priser och ställer krav som de får svårt att leva upp till.

I Bonn har de framfört följande krav:
- Erkänn sopsorterarnas kritiska och produktiva roll och investera i återvinningssystem som säkrar dessa arbetares situation.
- Inför mekanismer som ger sopsorterare möjlighet att dra fördel av genomförda utsläppsminskningar.
- Inför mekanismer för anpassningsåtgärder som gynnar sopsorterna.
- Stöd åtgärder som separerar organiskt avfall, men låt soparbetarna få fortsätta att sortera resten.

Självklart, kan man tycka, så ska vi stödja en så hög återvinning som möjligt. Jag hoppas innerligt att vi inte har CDM-projekt som innebär att vi förbränner sopor innan sortering. Tyvärr verkar det som om de CDM-projekt som finns endast fokuserar på att minska metanläckaget från befintliga soptippar och att utvinna biogas från komposterbart avfall.

Här vore det kanske på sin plats att sälja vidare den förbränningsskatt som länge funnits i Sverige, men som regeringen nu beslutat sig för att ta bort. Samtidigt är det självklart så att det finns goda möjligheter att göra sopsorterare till ett erkänt yrke, även om det kommer att innebära att färre kan livnära sig på det. Sverige har ju lång erfarenhet inom återvinning och borde kunna spela en viktig roll i denna fråga.

Inga kommentarer: