10 juni 2009

Ombytta roller vid inledningen av klimatförhandlingarna i Bonn

Befinner mig i Bonn vid de pågående klimatförhandlingarna. Under dessa veckor inleds de verkliga förhandlingarna inför Köpenhamn. Drygt 4 000 personer deltar i ett myller av olika nationaliteter och organisationer. Utgångspunkten är de förhandlingstexter som FN lagt fram. Texterna är egentligen bara en sammanställning av inkomna förslag, men strukturerade på det sätt som ordföranden för den nya långsiktiga överenskommelsen Cutajar valt. Det innebär att texterna innehåller mängder av alternativa formuleringar. Förslagen och förhandlingarna följer uppdelningen i:
- Mål för överenskommelsen
- Anpassning
- Utsläppsminskningar
- Finansiering, teknologiöverföring och kapacitetsuppbyggnad.

Samtidigt fortsätter förhandlingarna för de länder som omfattas av Kyoto-protokollet om nästa åtagandeperiod. EU tillhör dem som betonar hur viktigt det är att dessa förhandlingar nu bättre sammanlänkas. Kina vill dock behålla de parallella förhandlingarna. Vitrysslands chefsförhandlare hann föreslå att de två överenskommelserna redan vid detta möte skulle sammanfogas till ett innan han hastigt avled under pågående konferens.

Enligt sexmånadersregeln måste det som ska beslutas inom konventionen, d v s i Köpenhamn, presenteras sex månader innan. Det viktigaste med detta möte är därför att sammanfatta allt som bör ingå i det nya avtalet, även om det innebär olika alternativ.

Ombytta roller
Under inledningen i förra veckan fick ordföranden Cutajar kritik från u-länderna för att texterna i det långsiktiga avtalet inte skulle vara tillräckligt balanserade. Afrikanska gruppen, tillsammans med många andra u-länder, oroas över att det ställs krav på dem att också göra åtaganden och betonar i alla tänkbara lägen hur viktigt det är att ha en tydlig skiljelinje mellan i och u-länder. Trots det andades den första veckan optimism kring det nya långsiktiga avtalet.

Tvärtom var det för Kyoto-ländernas fortsättning. Från att det under förra året löpt på så smidigt i Kyoto-gruppen är det nu ombytta roller där optimismen finns inom det långsiktiga avtalet och där delegaterna i Kyoto-gruppen hänger läpp. Deras öppningsmöte försenades av informella konsultationer över presidiefrågor och resulterade i flera parallella arbetsgrupper som ska diskutera samma frågor.

Inga kommentarer: