12 juni 2009

Förhandlingarna kommer inte att nå i mål i Köpenhamn

Utvecklingen sägs börja med the Big Bang, men när det gäller klimatförhandlingarna så råder omvänd ordning. I alla fall om vi ska nå målet. ”Vi avslutar utvecklingen med The Big Bang”, sa Cutajar vid den avslutande presskonferensen och syftade till det stora arbete som ska åstadkommas på den lilla tid som finns kvar. Om man rent matematiskt dividerar de över 200 sidor text som ska förhandlas med de förhandlingsdagar som är inplanerade så innebär det att parterna behöver avverka ca 8 sidor per dag. Och det i mycket komplexa frågor där stora meningsskiljaktigheter råder. Tillåt mig tvivla.

Chefen för klimatkonventionen, Yvo de Boer, fortsätter att balansera förväntningarna på Köpenhamnsmötet. Det viktiga, säger de Boer, ”är att nå klarhet om mål och ambitioner vad gäller i-ländernas utsläppsminskningar och u-ländernas åtaganden, hur anpassning ska lösas samt att klara ut principerna kring finansiering och teknologi. Jag ser framför mig att Köpenhamn kommer att leverera i ett omfattande (comprehensive) avtal, inte bara ett ramverk. Detaljerna kommer vi dock att få lösa vid kommande möten. Om parterna t ex enas om att tillföra nya mekanismer såsom REDD så måste formerna för hur det ska se ut lösas efter mötet”.

Om man summerar var länderna nu står när det gäller utsläppsminskningar så är det en bra bit kvar till det som vetenskapen har sagt krävs. Man kan nog med stor säkerhet redan nu konstatera att inte heller Köpenhamnsmötet kommer att nå den nivå som krävs. Alltså vet vi redan nu, även av detta skäl, att det kommer att behövas fortsatta förhandlingar.

Inga kommentarer: