12 juni 2009

Framgång för skogsfrågor och teknologiöverföring

För frågor som rör minskade utsläpp från markanvändning och skogsbruk har det gått framåt i Bonn. Det var också ett utvalt fokusområde. Inte minst har man kommit framåt när det gäller att hitta metoder för att det ska bli möjligt att mäta och rapportera minskade utsläpp från ändrad markanvändning.

Vad gäller teknologiöverföring så hade den gruppen levererat tre rapporter redan innan mötet (om möjliga finansieringssätt, om en långsiktig strategi och om indikatorer). Viktiga delar av detta kan gå rakt in i det framtida klimatavtalet.

För övrigt när det gäller den nya skogsmekanismen REDD och även jordbruksfrågor så är det dessa som helt klart engagerar flest människor vid alla sido-events. Som regel blir det ruggigt intressanta diskussioner som även berör svenskt jord- och skogsbruk. Jag fortsätter att undra varför det är så tyst om dessa frågor i Sverige. Har som kompensation för det tysta svenska intresset tagit med ca 5 kg skogsrapporter och ett 30-tal power-pointpresentationer hem i ämnet.
Så nu vet jag vad jag ska göra under sommarens stunder på stranden...

Inga kommentarer: