11 juni 2009

Pinsamt Japan!

Störst uppståndelse denna vecka i Bonn har utan tvekan Japans nyligen annonserade klimatmål väckt. Målet är att minska utsläppen med 8 % jämfört med 1990 års nivå! När Japan godtog Kyoto åtog man sig redan då att minska sina utsläpp med 6 % jämfört med 1990, vilket innebär att man nu bara höjer sitt mål med 2 %!!!

Chefen för FN:s klimatkonvention Yvo de Boer blev helt svarslös. Efter en lång stund svarade han att ”för första gången på 2,5 år vet jag inte vad jag ska säga”. Sedan återgick han till sitt mycket professionella jag som aldrig dömer någon part och sa att vi inte har hela bilden av vad det målet innehåller och att det bara verkar avse inhemska åtgärder. Han försökte sig även på att försvara Japan genom att säga att de redan gjort mycket för att minska sina utsläpp och att detta kan ses som ett naturligt uttryck för att man vill testa om nuvarande åtagande är rättvist jämfört med andra länder som inte gjort så mycket.

Uppenbarligen har Premiärminister Aso fått ge vika för industrins påtryckningar. Han lär ha starka personliga band till bl a cementindustrin. En annan förklaring till det mål som nu antagits ligger i att Aso måste kalla till nyval senast i oktober. Regeringen har låtit undersöka befolkningens inställning till vilket av sex föreslagna klimatmål som de föredrar (allt mellan 4 % ökning till 25 % minskning). De flesta föredrog en minskning med 7 %.

Japan är världens tredje största utsläppare och deras utsläpp fortsätter att öka. De är under enormt tryck från andra i-länder att visa ledarskap genom att visa på ett ambitiöst klimatmål till 2020. Då duger inte detta. Eftersom flera andra länder har avvaktat Japans mål, och framförallt reaktionerna på den ambitionsnivån, är det extra allvarligt. De flesta länder undviker att peka finger åt andra enskilda länder, men jag gör vad jag kan för att påverka olika delegationer att göra ett uttalande som markerar att detta inte är acceptabelt.

Inga kommentarer: