18 januari 2009

Grön framtid för oljeländerna

Oljeländer som Förenade Arabemiraten, Qatar och Saudiarabien, med en av världens största utsläpp per capita, satsar nu allt mer fokuserat på en grön revolution för att bli ett Silicon Valley inom alternativ energi. De om någon vet att energiinkomster bygger välfärd. Även om de gör vad de kan för att sätta käppar i hjulet på de internationella klimatförhandlingarna inser de att olja är en ändlig råvara och att man är utsatt för konkurrens från förnyelsebara energiformer. Med den högsta energikonsumtionen per person i världen finns dubbel anledning att ställa om samhället. Bensin kostar 12 cent per liter och återvinning är ett främmande begrepp.

Prinsen i Saudi Arabien tar nu hjälp av västerländskt utbildade ingenjörer och satsar miljarder i miljöteknik med Masdar City som flaggskepp. Staden kommer inte att ha några bilar alls. Genom den storslagna satsningen sätter man press på tillverkare att leverera miljövänlig teknik. T ex var från början både aluminium och betong uteslutna ur den nya staden, men efter protester återvände tillverkarna med en aluminiumprodukt som minskar utsläppen med 90 % jämfört med vanlig aluminium. Alternativ används istället för cement.

Pengar är det inte heller ont om. När världens ledande solenergiforskare gått bet på att skaffa fram nödvändigt kapital för att utveckla billigare solceller går Saudi Arabien in och betalar 16 nya forskare och räknar med att tekniken ska dominera marknaden 2015. Så mycket pengar har inget västerländskt land satsat.

Om det inte var för Saudi Arabiens mycket bristfälliga samvete när det gäller mänskliga rättigheter skulle det vara lätt att bli lyrisk.

Inga kommentarer: