11 januari 2009

Politiska motiv bakom strypta gaskranar

Ryssarna är skickliga. På något sätt har man lyckats gå förbi EU och slutit separata avtal om gasleverans med Tyskland och Italien. Huvudledning som går genom Vitryssland inget problem eftersom de är ryssvändliga. Värre är det med ledningen genom ärkerivalen Ukrainas territorium. Den ledningen står för 1/5 av EU:s gasbehov.

Som utomstående är det extremt svårt att förstå varför Ryssland med Putins välsignelse agerar som de gör, då permanentar ett rykte som opålitlig energileverantör. Winston Churchill berömda uttryck var ”a riddle wrapped in a mystery inside an enigma”. Lika var det 2006 då Ryssland även då beslöt sig för att stänga gaskranarna.

Rent affärsmässigt har Ryssland sannolikt rätt. Enligt regelverket i en marknadsekonomi har Ryssland rätt att strypa leveransen om någon inte betalar. Ukraina betalar dessutom ett mycket lägre pris för gasen än vad resten av Europa får betala. Ryssland hävdar att man erbjudit flera avtal som Ukraina vägrat skriva på för 2009.

Man kan ana att den verkliga orsaken är ett brännhet politiskt schackdrag där Ryssland vill få Ukrainas president att framstå i dålig dager. Ryssland har aldrig förlåtit honom för att han ledde Orange Revolution 2004 och för att ha vänt ryggen mot Ryssland trots att de i hjärtat av det Slaviska området. Ukraina ställde dessutom upp på Georgiens sida i kriget där och har viljan att gå med i NATO är en rysk mardröm.

Ur svenskt perspektiv kan man fundera på om anledningen även ligger i att man vill få press på godkännandet av Nordstreams ledning genom Östersjön för att slippa liknande avbrott. Eller för att man vill få stöd för att bygga en alternativ landledning till Västeuropa som inte passerar Ukraina.

Krisen har åter väckt oenigheten inom EU kring gasavtalen med Ryssland. Många europeiska politiker har försvarat integreringen mellan EU och Ryssland och slagit undan oron med att Ryssland blir lika beroende av EU. Ryssland har inget att vinna på att framstå som opålitligt, tvärtom menar Tyskland och Berlusconi t ex. Problemet är att många inte inser att Gazprom inte är som ett vanligt bolag som är måna om goda kundrelationer och som agerar efter gängse marknadsprinciper.

Inga kommentarer: