Knappt har Obama stigit över tröskeln till vita huset innan han uppvaktas av tunga företagsledare, inkl företrädare för de tre största bilföretagen, som begär att Obama ska luckra upp den klimatpolitik han annonserat i form av ökade regleringar.
Obama svarar med ett stimulanspaket, med mer pengar än någonsin till gröna jobb och miljöteknikutveckling. Han satsar 150 biljoner dollar under de närmaste tio åren och det förväntas skapa 5 miljoner jobb. Detta får även andra länder att hänga på eftersom det kommer att vara en hörnsten i den globala konkurrenskraften.
Paketet är inte klart i detalj, men förväntas ge dubbel energiproduktion under de närmsta tre åren. Obama tänker även förbättra energieffektiviteten i 2 miljoner bostäder. ”Vi kommer att sätta amerikanarna i arbete som ger nya jobb och som inte kan utlokaliseras”, säger Obama. Vindkraft, sol på byggnader, energieffektiva bilar och byggnader är några av de områden man satsar på.
Även Gordon Brown är inne på samma linje och annonserade under förra veckan tunga investeringar i miljöteknik som el-bilar och vindkraft. Britterna förväntar att det kommer att ge upp till 100 000 nya jobb. ”Istället för att trycka ner miljöfrågan som lägre prioriterad, så är miljön en del av lösningen”, sa Brown.
Australien har utlovat en solrevolution och deklarerar att de kommer att satsa 355 miljoner dollar på förnyelsebar energi de närmaste 18 månaderna istället för under de närmaste sex åren som först var tänkt.
Syd-Korea annonserade i förra veckan 38 nya miljarder till gröna transporter och alternativa energilösningar i bostäder. Syd-Korea är Asiens fjärde största ekonomi och satsningen förväntas skapa 1 miljon nya jobb.
Japan har som mål att utöka miljömarknaden med 100 biljoner dollar på fem år, från nuvarande nivå på 70 biljoner dollar, genom att investera i hushållsel och miljöbilar. Det förväntas skapa 800 000 nya jobb.
Världens regeringar inser att ekonomins och klimatets återhämtning är ett och samma.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar