03 februari 2009

McKinsey visar att det är möjligt att nå klimatmålen

I sin andra version av den omdiskuterade rapporten “Pathways to a Low-Carbon Economy” visar McKinsey på mer än 200 möjligheter att nå en minskning av 47 – 70 gigaton koldioxidustläpp. Det är lika mycket koldioxid som IEA räknar med att det kommer att släppas ut om vi fortsätter med ”business-as-usual”. Dessa åtgärder räcker för att begränsa uppvärmningen till 2 grader.

Problemet är att skapa vilja att genomföra de möjliga förslagen i stor skala. En försening med tio år innebär att vi omöjliggör 2-gradersmålet.

Med McKinseys rapport i bagaget finns inga ursäkter för att de som reser till Köpenhamn inte ska nödvändiga beslut.

Kostnaden för åtgärderna beräknas till mindre än 1 % av BNP, vilket överensstämmer med Stern-rapporten. Man pekar i rapporten ut tre huvudområden: energieffektivisering, energiförsörjning och markanvändning. Vad gäller energieffektivisering konstaterar man precis som så många andra att det mesta av det är lönsamt redan idag.

Den första versionen av rapporten väckte redan den uppmärksamhet genom att den visade att klimatomställningen i princip inte kommer att kosta något på lång sikt.
McKinsey fortsätter att leverera betydelsefulla underlag för beslutsfattare.

Inga kommentarer: