06 februari 2009

Feltänk om kärnkraft

Regeringen har bestämt sig för att långtidssatsa på kärnkraft! Inte för att jag är särskild förvånad. Regeringen ville avgöra frågan i god tid före nästa val. Bäst att ta tjuren vid hornen och på så sätt även sätta press på oppositionen. Det är självklart en styrka att kunna visa förmåga att komma överens i svåra frågor, men det är ett nederlag för både centerpartiet och miljön. Centerns argument räckte inte för att få de övriga på bättre tankar.

Men det handlar inte bara om frågans innehåll, utan även om vem som känner sig ha rätt att ta beslut om den. Tänka sig. En fråga är så stor att den får avgöras i en folkomröstning med historiskt sett unikt engagemang. Många inom regeringen, liksom jag själv, fick sin första stora miljöfostran i denna folkrörelse. Den sitter djupt i mångas själ. Ändå är det fullt möjligt att fyra partiledare på egen hand en disig torsdagskväll på Rosenbad gör upp om en ny inriktning. Det är beklämmande illa ställt med demokratin i de fyras gäng. Jag blir sur på sånt.

Dessutom är det ju så kortsiktigt, inskränkt och osmart! Vårt samlade kapital måste användas på ett så kostnadseffektivt sätt som möjligt i klimatomställningen. Nu riskerar vi att låsa upp stort kapital i icke förnyelsebar energi som har liten framtid. Jag saknar den globala medvetenheten hos Moderaterna, Folkpartiet och Kristdemokraterna. IPCC:s tredje rapport visade att kärnkraften har en potential att utgöra 18 % av den totala elproduktionen i världen 2030. Idag är den 16 %.

I Sverige står kärnkraften redan för 45 % av den totala elproduktionen. Med vilka argument kan Sverige hävda att vi ska lägga beslag på ytterligare kärnkraftsutrymme? Om kärnkraft måste vara en del av den framtida globala energiförsörjningen så finns det definitivt andra länder som har ett större behov än Sverige. Vi är knappast en förebild internationellt sätt om vi med de goda förutsättningar vi har i landet för förnyelsebar energi, satsar på ytterligare kärnkraft. Det skickar signaler till andra länder att inte ens vi klarar omställningen till förnyelsebart. Dessutom är det inte genom kärnkraft som vi vinner miljöteknikframgångar och tillväxtmöjligheter.

I slutänden är jag dock övertygad om att marknaden löser det här själv. Kärnkraftsel är dubbelt så dyr per kW som t ex vindkraftsel. Priset på uran kommer att stiga med ökad konkurrens. Det har inte byggts ett enda kärnkraftverk det senaste året i världen. I Finland och Frankrike där man försöker, har man stora problem med lönsamheten. Kanske kan befintlig kunskap och redan existerande infrastruktur på plats sänka investeringskostnaden så att kalkylen går ihop, men jag är inte så säker på att det kommer att byggas några fler kärnkraftsverk alls i Sverige.

1 kommentar:

Anonym sa...

Som en nybliven Centerpartist känns det här riktigt trist. Den här "kärnfrågan" är en miljöfråga där det inte borde finnas något förhandlingsutrymme. Det känns som om Centern helt har tappat visioner och initiativkraft. Istället för att förbereda alternativa vägar har vi blivit medlöpare till en inte bara ofördelaktig situation i Sverige. Genom det nya ställningstagandet snabbar vi upp kärnkraftsuppbyggnad även i andra länder runt omkring oss. Plötsligt har vi fått flera uppförsbackar framför oss. Dels för miljön i vår nutid, dels för framtida generationer men också för demokratin inom Centern.