16 februari 2009

Obegripligt av Sahlin om el-export

Slutsatsen om Europas potential inom förnyelsebar energi och möjlighet för många länder att bli energiexportörer leder än en gång till slutsatsen om att det är betydelsefullt att vi binder ihop Europas elnät. Projektet går under benämningen DESERTEC och går ut på att binda samman solenergi från Nordafrika med Europa. Överföringen ska ske med likströmskabel från Ludvika, se tidigare blogginlägg.

Vinsterna är uppenbara. Genom en frihandelszon för energi möjliggörs att ca 20 % av EU:s el kommer från afrikansk ökensol till låg produktionskostnad. Nordafrikanerna får i sin tur tillgång till moderna elanläggningar som också kan tjäna anläggningar som avsaltar havsvatten.
Låt oss dock inte glömma att det även öppnar för Sarkozys dröm om att bygga kärnkraftverk i norra Afrika som pumpar in el till Frankrike.

Men det som förvånar mig oerhört är Sahlins motstånd mot elexport. Istället vill hon satsa på en nordisk elmarknad och därigenom pressa elpriserna. Hur tänker hon egentligen? Svaret är antingen att hon inte tänkt särskilt långt, eller att hon helt enkelt inte kan de här frågorna. Var är det globala perspektivet? Vi har ett gemensamt ansvar för klimatfrågan och för Europas energiförsörjning. Norden ska göra mer än att bli självförsörjande, vi behöver bli exportörer.
Handelshinder, kortsynthet och nationalism. Bespara mig.

Och är sänkta energipriser ett värdefullt bidrag i klimatkampen?

Inga kommentarer: