28 februari 2009

Åtgärder mot försvinnande bin

Dagens jordbruk och miljöförändringar är ett hot mot våra viktiga bin. Bin är mycket känsliga för all form av miljöförändring. Albert Einstein varnade för att om bina försvinner, så kommer människan inte att ha lång tid kvar. Nu varnar ledande politiker inom EU för att binas tillbakagång kan få dramatiska effekter på vår redan pressade livsmedelsförsörjning. 76 % av livsmedelsproduktionen är beroende av biodling och 84 % av de växter som odlas i Europa är beroende av pollinering.

Det finns olika teorier om varför bina försvinner, ex användning av bekämpningsmedel, klimatförändringar, mobiltelefoners magnetfält och svampinfektioner. Mer forskning efterlyses. I områden där bara en gröda odlas är det svårt för bin att hitta tillräckligt med nektar och pollen. Därför föreslår jordbruksutskottet i EU ekologiska kompensationsområden, såsom träda till förmån för biodlingen. Växter som phacelia, gurkört, åkersenap och vit klöver kan växa och bilda stora nektarkällor i svårodlade områden.

Smittsamma sjukdomar i bisamhällen är också ett problem som föreslås åtgärdas genom hårdare kontroll och ekonomiskt stöd till drabbade, men även ett mer generellt ekonomiskt stöd till biodlare. Europaparlamentet ramlar även in i gammal invand protektionistisk argumentation och motsätter sig den illojala konkurrensen från biodlare i tredjeländer där produktionskostnaden är lägre (särskilt sockerpriser och kostnaden för arbetskraft). Ett självklart faktum målas upp som ett stort problem som måste tacklas, bl a genom ursprungsmärkning av honung.

Ett bra och viktigt initiativ dock att vidta åtgärder mot försvinnande bin.

Inga kommentarer: