20 februari 2009

Partnerskap mellan USA och Kina i klimatfrågan

USA:s energiminister Steven Chu ledde, innan han tillträdde ämbetet, ett samverkansprojekt mellan USA och Kina i klimatfrågan. Nu har projektet levererat rapporten: "Roadmap for U.S.-China Cooperation on Energy and Climate Change". Om klimatet ska kunna räddas krävs att de båda länderna agerar snabbt och unisont slår rapporten fast.

De båda ledande utsläppsländerna måste överkomma rädslan för protektionism, öka takten på forskning och införa cleantech. ”Om dessa två länder inte klarar detta, kommer det inte att bli en lösning på problemet.” Då rapporten i allt väsentligt var klar redan innan Steven Chu lämnade projektet, får man utgå från att detta även är energiministerns syn på frågan.

Chu har sedan han tillträdde som energiminister uttalat att USA kommer att införa ett system för utsläppshandel. Men rapporten går längre och pekar på behovet av att de båda länderna går före det nya klimatavtalet och ingår partnerskap på toppnivå som inkluderar följande samverkansområden:
- ren kolteknik- energieffektivisering
- utveckla ett mer avancerat eldistributionsnät (då de båda länderna lider av deras nät är omoderna, inte sammanlänkade och ineffektiva)
- stödja förnyelsebara energikällor
- beräkna utsläpp
- överföring av teknik.

Inga kommentarer: