03 mars 2009

Svenska miljöteknikföretag för små för att klara globala efterfrågan

Ännu ett välkommet nummer av tidningen Fokus. I detta nummer finns en artikel om anledningen till att svensk miljöteknikexport inte lyfter som man skulle önska. Självklart ligger det vid närmare eftertanke till så som beskrivs i artikeln.

De svenska företagen är för små för att klara efterfrågan på den globala marknaden. Det är inte avsaknaden av innovativa idéer som är problemet. Lösningar på olika miljöproblem finns redan och har funnits i flera decennier i Sverige. Inte heller saknas det global efterfrågan.

Utvecklingen och de snabbt växande storstäderna i främst Asien kräver helhetslösningar. Tämligen ordinära men hyggligt miljövänliga system. Svenska företag är för små för att hantera de utdragna säljprocesserna och saknar nödvändigt riskkapital. Svenska företag är bättre på att ta fram innovationer än att sälja dem vidare. De håller hårt i sina patent och saknar kommersiella nätverk.

Den globala miljötekniksektorn växer snabbt. Svensk miljöteknikexport omsätter bara två procent av landets samlade export. Och exporten sker nästan uteslutande till närområdet och till USA, dit svensk export brukar gå. Inte till utvecklingsländerna där den stora tillväxten sker.

Ett undantag är det svenska företaget Envac som säljer helautomatiska avfallssystem som transporterar sopor i tunnlar, precis som vatten och avlopp. De har 700 anställda och finns i 17 länder. Tillväxten är 5-10 % per år. Företaget ägs av familjekoncernen Stena, så kapital är inget problem.

Inga kommentarer: