26 mars 2009

Kina vill att konsumenten står för produktionens klimatpåverkan

Kina vill att de länder som konsumerar de kinesiska varorna ska göras ansvariga för produktionens klimatpåverkan. 15-25 % av Kinas utsläpp beräknas komma från varor som tillverkas för andra delar av världen. Jag tror man kan förvänta sig att detta utspel blir en central fråga i de globala klimatförhandlingarna.

Även om bakgrunden till stor del handlar om kinesisk egoism, så välkomnar jag verkligen att vi hittar ett sätt att räkna in denna miljöpåverkan. Utan ändrade konsumtionsmönster har vi inte en chans att klara klimatet.

Om detta utspel från Kina kan räknas in som ett bidrag till att hitta lösningar på klimatfrågan, så har de även den sista tiden bidragit med motsatsen.

Kina har t ex nyligen motsatt sig internationella bindande mål för minskade utsläpp från sjöfarten. Istället vill de se frivilliga mål som först senare ska kunna göras bindande om det visar sig behövas. Men det vet ju alla redan att det behövs. Kinas fartygsflotta står för de största utsläppen globalt sett.

Kina har även lanserat 25 punkter på miljöområdet som ska ingå i Kinas kommande femårsplan för perioden 2011-2015. Det som slår en mest är den totala avsaknaden av klimat och utsläppsminskningar. I nuvarande femårsplan står i alla fall att Kina vill utnyttja möjligheterna till kolsänkor.

Japan kör en annan variant och köper nu utsläppsrätter från Ukraina. Kiev kommer att leverera utsläppsrätter motsvarande 30 miljoner ton. Åtgärder som planeras är: förnyelsebar energi, energibesparing, kolteknik, byte till renare bränslen och utsläppsminskningar.

Inga kommentarer: