Torvproducenterna har länge fört en kamp om att få bli särbehandlade på ett positivt sätt i den globala klimatpolitiken. IVL har kommit ut med en rapport som ger dem rätt och som säkert kommer att bidra till att våra torvmarker på ett bättre sätt än idag bidrar i klimatfrågan. Den stiltje som råder i frågan är inte bra för någon.
IPCC betraktar torv som ett eget bränsle vid sidan om fossila bränslen och bioenergi. Utsläpp från torvmarker betraktas som likvärdiga med de från fossil förbränning. Regeringen har tagit ställning för att torv kan ingå i ett hållbart energisystem. Produktion från energitorv ger gröna elcertifikat, men producenterna måste samtidigt presentera utsläppsreduktioner motsvarande utsläppen från förbränningen. Det begränsar lönsamheten avsevärt.
Frågan om torvens klimatpåverkan är komplex. Enligt studien från IVL Svenska Miljöinstitutet kan klimatpåverkan minska genom att bruka torven från redan dikade marker, men det kräver effektiva produktionsmetoder. Rapporten ger stöd åt att man får den bästa klimatnyttan genom fortsatt torvproduktionen av dränerade torvmarker som redan idag ger höga utsläpp av växthusgaser. Man bör även fokusera på beskogade torvmarker med hög torvnedbrytningshastighet.
Det kommer dock att bli betydligt svårare att övertyga om torvbrukets fördelar i det globala sammanhanget. Risken är uppenbar att man även öppnar för nytt oönskat torvbruk.
09 mars 2009
Prenumerera på:
Kommentarer till inlägget (Atom)
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar