30 mars 2009

USA kopplar greppet om klimatförhandlingarna

Yvo de Boer inledde igår klimatmötet i Bonn med att säga att vi bara har sex veckor på oss. Och så är det om vi lägger ihop dessa två veckor med nästa två plus två veckor i Köpenhamn. Det ställer krav på effektivitet för att få fram en förhandlingstext till nästa Bonn-möte i juni.

USA:s administration gjorde debut genom att lova att sänka sina utsläpp med 16-17 % jämfört med 2020 års nivå. De lovade agera för att få till en överenskommelse, men varnade för att det inte finns några enkla trick och att alla länder måste hjälpas åt. Kina svarade med att lova ökat engagemang, men att man inte tänker lämna folket i mörker utan el.

”Vi har möjligheten att lämna folk i mörker utan el, lämna fabrikerna tomma och folk arbetslösa, eller att bygga nödvändig infrastruktur för att tillåta ekonomin att växa. Jag föreslår inte att Kinas befolkning ska stanna i mörker utan el för att vi har en klimatöverenskommelse. Kinas utsläpp per person är bara en fjärdedel av USA:s.”

Obama har redan kopplat visst grepp om processen och visat att han vill leda den. USA har bjudit in 16 ledande ekonomier till en separat process, men som man vill ska stödja överenskommelsen inom FN. Det inkluderar Australien, Brasilien, Storbritannien, Canada, Kina, EU, Frankrike, Tyskland, Indien, Indonesien, Italien, Japan, Korea, Mexico, Ryssland, Sydafrika och USA.

”Vårt mål är att använda detta forum som en nyckelpart i förhandlingarna.”, säger Obama. Gruppens förberedande arbete kommer att kulminera vid ett möte i Italien i juli med Berlusconi som värd. Mötet ligger därmed ihop med G8-mötet på samma plats, ett årligt sommarmöte som kommit att spela stor roll i klimatförhandlingarna tidigare.

Om det inte varit för den nya ledaren Obama så hade övriga parter reagerat betydligt mer negativt. När Bush med oambitiösa avsikter försökte sig på samma sak under 2007 manövrerade övriga länder, under EU:s ledning ut honom. Ett mäktigt agerande som visar att ett enat EU verkligen kan göra skillnad. Nu hoppas jag att initiativet ska vara en tillgång för klimatet. Att USA av tradition alltid vill ha en separat process grundar sig i att de kategoriskt vägrar att föra avgörande samtal och förhandlingar i samma rum som arabländerna.

Inga kommentarer: