12 mars 2009

Klimatförändringar i Sydamerika och Spanien

Det har varit ganska tyst om Sydamerika i klimatdebatten. Världsbanken rapporterar nu att Andernas glaciärer riskerar att helt försvinna med katastrofala följder för vattenförsörjning baserad på denna rapport.

Den största påverkan förväntas dock komma från att regnskog i Amazonas övergår till att vara savann. En annan allvarlig konsekvens är att jordbruket kan hamna på tillbakagång, t ex i nordöstra Brasilien. Klimatpåverkan kommer att variera starkt mellan länder i Sydamerika. Karibiska öarna drabbas dubbelt, genom ökad mängd naturkatastrofer och tillbakagång för marina ekosystem.
Men det finns stora möjligheter för Sydamerika att minska sin klimatpåverkan. Den största potentialen bedöms finnas inom förändrad markanvändning.

Även Spainens glaciärer i Pyrenéerna riskerar att smälta. Under det senaste århundradet har enligt forskare 90 % av glaciärerna smält. Om några årtionden beräknas de vara helt borta. Förlusten kommer att få allvarliga konsekvenser för vattenförsörjningen sommartid söder om bergskedjan. Det får även stor påverkan på jordbruket om floder torkar. 75 % av glaciärerna i Alperna riskerar att vara borta i mitten av århundrandet.

Ännu ett ö-land vill köpa mark i annat land för att möta stigande havsnivåer från klimatförändringarna Denna gång är det nationen Kiribati. President Anote Tong har uttalat att alternativet till att köpa land är att dö och bli utrotad. Det första landet som uttryckte denna vilja var Maldiverna.

Inga kommentarer: