EU har antagit en strategi om hur man ska kunna säkra tillgången på råvaror till industrin, inte minst från Afrika där många länder försöker få åtkomst. Det är råvaror som både behövs för dagligvaror och för high-tech-varor. Det blir allt svårare att få tillgång till råvaror och priserna stiger. Flera länder tillämpar protektionism för att hindra export så att man skyddar tillgången för den egna industrin.
Det finns över 450 exportbegränsningar på över 400 råmaterial, t ex metaller, trä och kemikalier. Ett exempel är Rysslands exportskatter på trävaror, vilket EU protesterat länge om då det kraftigt påverkar en del europeiska industrier negativt.
Tex när mobiltelefoner tillverkas så används 40 olika råvaror, såsom lithium, tantalum, cobolt och antimony. Alla dessa råvaror håller på att bli allt svårare att få tag i. Samma material ingår i en dator eller TV-skärm. En dator består av 60 olik råvaror, där flera inte finns i Europa. Priserna har stigit då efterfrågan från Kina och Indien har ökat.
Återvinning måste med andra ord öka i omfattning. En stor del av det skrot som kan återvinnas skeppas dock utomlands. EU vill därför öka återvinningen på hemmaplan, för att säkra fortsatt tillgång till råvarorna.
Ökad återvinning har även stor betydelse för klimatpåverkan. Att framställa stål ur återvunnen metallskrot innebär avsevärt mycket lägre koldioxidutsläpp än vid ny järnframställning. Aluminium som tillverkas av återvunnet material förbrukar endast 5 % av den el som används vid primärproduktion.
Prenumerera på:
Kommentarer till inlägget (Atom)
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar