14 mars 2009

KRAVmärkning av klimatpåverkan

Som sakkunnig på miljödepartementet var jag med och tog initiativ till en klimatmärkning av mat. Vi bjöd in representanter för miljömärken, livsmedelsindustrin och handel m fl aktörer till ett seminarium för att knuffa frågan framåt. Det var tydligt att det fanns olika synpunkter från parterna, även bland de som ville införa en märkning. En kärnfråga har varit om det skulle ingå i befintlig märkning eller om det behövde bli ytterligare en märkning. Parterna bad därför om mer tid för att komma fram till vilken inriktning som skulle bli bäst. Nu har KRAV bestämt sig.

KRAV kommer att klimatmärkningen ska ingå i den vanliga Kravmärkningen. Visserligen kommer några varor inte att kunna uppfylla kraven och får då lämna KRAV, men övriga ges en viss övergångstid. Nu lanserar man även en egen webplats för arbetet och de regler som kommer att gälla.

Mycket bra beslut tycker jag. Förutom att det är ett problem om det blir för många märkningar så skulle förtroendet för KRAV väsentligt ifrågasättas om inte den viktigaste miljöfaktorn fanns inräknad i märkningen. Omöjligt.

Inga kommentarer: