11 mars 2009

Sverige nettoexportör av el 2030

Energimyndigheten har i sin långtidsprognos räknat ut att Sverige kan bli nettoexportör av energi 2030. Elproduktionen beräknas öka mer än elanvändingen, vilket kommer att ge ett överskott som är beräknat till 25 TWh år 2030.

Främst är det el från kraftvärme och vindkraft som svarar för ökningen. Elöverskottet kan bli dubbelt så stort med bland annat det planerade stödet till vindkraftutbyggnad. Istället för 25 terawattimmar i överskott kan det bli 50 terawattimmar som kan exporteras.

I myndighetens kortsiktsprognos bedöms den inhemska energianvändningen vara i stort sett oförändrad mellan 2007 och 2010.

Myndigheten gör också en bedömning av vår förmåga att leva upp till EU:s krav om 49 % förnybar energi till år 2020. Prognosen är att vi nästan kommer att klara det med dagens beslutade styrmedel och skatter. Med det beskedet känner jag mig lugn. De ytterligare styrmedel som kommer i klimat- och energiproppen är ju inte inräknade.

Konstigt att det finns så många som inte kan se energiexport som något positivt som ger Sverige intäkter och som, viktigast av allt, bidrar till att minska koldioxidutsläppen i andra delar av Europa.

Inga kommentarer: