03 mars 2009

Priset på koldioxid rasar

Handeln med koldioxid kommer att öka med 20 % under 2009 visar forskargruppen inom Point Carbon. Men priserna på marknaden kommer att falla med 32 %, beroende på att priset på utsläppsrätter sjunkigt drastiskt. Nu handlas utsläppsrätter för 9,3 euro per ton. Det innebär att dess värden sjunkit med två tredjedelar sedan juli 2008 och nära en halvering sedan januari!

Anledningen är självklart den globala lågkonjunkturen. Priset sätts på marknaden och styrs av tillgång och efterfrågan. I början av handelsperioden efter tilldelning är tillgången stor. Eftersom företagen väljer att sälja, måste de räkna med att de inte kommer att behöva alla sina rätter, alternativt att de tror att det kommer att finnas rätter att köpa till ett lägre pris i ett senare skede.

Det första resonemanget beror sannolikt till största delen på att man räknar med att tillverkning/försäljning kommer att sjunka p g a lågkonjunkturen. Det andra alternativet är mer svåranalyserat. Man kanske räknar med att det kommer en mekanism på plats kring hindrad avskogning, vilket innebär billiga utsläppsreduktioner. Eller så är det helt enkelt så att detta är en överlevnadsfråga för dagen i ett läge med akut likviditetskris.

Inga kommentarer: