14 mars 2009

Klimatkongressen i Köpenhamn levererar jobbig vetenskap

En viktig vetenskaplig klimatkonferens har just avslutats i Köpenhamn med deltagare från 80 länder. Konferensen menade att IPCC leverat de viktigaste vetenskapliga rapporter som presenterats det senaste århundradet. Men den senaste kom ut för 2 år sen och mer kunskap har tillkommit. Därför anordnas denna konferens med vetenskapsmän. Slutsatserna kommer att presenteras i en 30-sidig rapport i juni, skriven för vanligt folk. Få eller inga positiva nyheter presenterades under konferensen.

Professor Stefan Rahmstorf räknade fram att havsnivån kommer att höjas med 1 m till 2100 om vi fortsätter med de utsläpp vi har idag. Om ingen dramatisk ändring skett till 2050 så är det ett faktum. Och livet slutar inte vid 2100. Fördröjning i systemet gör att de utsläpp vi gör idag kommer att leda till ytterligare höjningar under nästa århundrade. Fortsätter vi som idag har Antarktis och Grönlandsisen smält om 200 år. Havsnivå är då höjd 30 meter och 80 % av alla större städer är under vatten.

Professor Schellnhuber från Oxford Universitet vågade göra nya tankeexperiment. En gigantisk omflyttning av markanvändningen. Utifrån den kunskap vi har idag så vet vi vilka områden som behöver undantas för bevarande av biologisk mångfald. Vi vet också vilken mark som bäst passar för enerig- och livsmedelsproduktion. Om vi därutöver tar bort den mark som det genom klimatförändringar kommer att vara olämpligt att bo på, ja då får vi en helt ny karta på var jordens befolkning borde bo. Och det är inte ont om mark menar han. Men vi bor på fel ställe idag. Alternativet är att försöka leva med en temperaturhöjning på fem grader. Då kommer jorden enligt hans beräkningar att kunna rymma 1,4 miljarder människor. Istället för 9 miljarder.

Hans presentation gav i alla fall mig en tankeställare.

Inga kommentarer: