15 januari 2009

Ludvika nyckeln till global kraftöverföring

Det räcker att titta på en världskarta för att förstå att Sverige har en internationell roll som energiproducent. Om tättbefolkade områden som Centraleuropa ska kunna klara sin energiförsörjning kommer de att behöva importera energi från både Norden och Afrika. Till stor del kommer det att handla om el som måste transporteras på ett effektivt sätt långa sträckor.

Det är här Ludvika ABB kommer in i bilden som en avgörande faktor för att göra detta möjligt. ABB:s likströmkabel ger möjlighet att överföra stora mängder el utan förluster långa sträckor. En 60 mil lång likströmskabel mellan Norge och Nederländerna togs i bruk i slutet av 2007. Det är världens längsta högspänningsledning under vatten.

Nu går ABB Ludvika vidare med en ny, 40 år gammal dröm. En likströmslänk på 530 mil som ska överföra 16 000 megawatt från Ingafallen i Dominikanska republiken Kongo till Egypten. Projektet går under benämningen heter ”Egypt - DRC power interconnection”. Ingafallen är världens största vattenfall med potential att försörja hela Afrika med 40 000 megawatt vattenkraft.

I en av ABB:s framtidsbilder finns en sammankopplat elnät över hela Europa där olika elenergikällor kan samverka, beroende på vilken källa som för ögonblicket är bäst att använda sig av. En mycket intressant och fullt realistisk framtidsbild.

Den framtida energiförsörjningens behov av ny infrastruktur ger stora möjligheter för de företag som håller sig framme. Åldrande elnät, nya behov av IT-överföring, mer förnyelsebar energi skapar behov av nya nätstrukturer och stora framtida internationella investeringar är några av dem.

Att säkra Ludvikas ledande internationella position på området är motivet bakom starten av High Voltage Valley. Visionen är att vara en attraktiv och världsledande forskningsmiljö för kraftöverföring och distribution.

Inga kommentarer: