20 januari 2009

Obama - ett genialiskt drag

Att Obama har en avgörande roll för hur vår framtida värld kommer att se ut ska inte undervärderas.
Hans inställning att söka samarbete och tvätta bort USA:s arroganta översittarimage tror jag kommer att ha en avgörande betydelse för global fred och nödvändiga samförståndslösningar.

Så här efter presidentinstallationen, när nästan alla kommentarer är fällda, kan jag ändå inte låta bli att göra ett tillägg.

Min starkaste känsla är värme. Över att det finns gott i denna värld.
Plötsligt har bilden av USA vänt. Från hatobjekt till inspirationskälla!

Amerikanarna har faktiskt överträffat sig själva i genialitet. De har varit så smarta att jag undrar om de själva inser det.

Detta i en tid då många amerikaner anser att landets viktigaste uppgift är att med sina liv som insats vinna kriget mot islam. I en tid då USA, under ledning av president Bush, blandat ihop politik och religion på ett sätt som vi inte ägnat oss åt sedan medeltiden. Efter 11 september klarade landet inte att se på sig själv med ögon utifrån. Krigets första offer var som vanligt sanningen. Den enda förklaringen man fann var Gud. Det var den överjordiska Ondskan som drabbat landet och Bush gjorde precis som många muslimska ledare. Han gjorde tron till politisk kompass.

I denna tid väljer det amerikanska folket en president vid namnet Barack Hussein (!) Obama. Smaka på det. Det är inte bara att Hussein är ett ökänt muslimskt namn. Namnet Barack betyder välsignad och kommer direkt ur Koranen. Med en far som var muslim och en mor som var ateist har Barack själv övergått till kristendom och har i valkampanjen behövt göra sitt bästa för att tona ner sin bakgrund. Det är knappast få amerikaner som på allvar tror och letar efter att ”antikrist” ska dyka upp i någon dold skepnad och vad vore smartare än att som president föra islams krig från insidan av USA?

Men vad som är ännu mer intressant är, att även om vi inte identifierar Obama som muslim, så är det inte säkert att araber och muslimer ser det så. Enligt islams lagar är alla med en muslimsk fader också muslim. En gång muslim, alltid muslim.
Om detta är hur Obama uppfattas i den muslimska världen – ja då är detta genialiskt.

Tänk er när Obama ska möta de muslimska ledarna. I kriget mot Islam är det plötsligt inte längre möjligt att med säkerhet skilja på svart och vitt, på kristendom och islam, på vän och fiende. Är det inte precis det som världen behöver? Utsuddade gränser, religionspragmatiker och brobyggare. Förändring.

Landet med de stora möjligheterna har än en gång visat att allt är möjligt. Yes they can!

Jag känner en sådan hatkärlek till detta närmast obegripliga land.

Inga kommentarer: