23 april 2009

Stålindustrin vinnare på utsläppshandel, Ryssland osäkert kort

Europeiska stålindustrin mottog utsläppsrätter motsvarande ett värde över 1 miljard dollar under förra året som de ej behövde. Sammanlagt har branschen tilldelats 30 % mer utsläppsrätter än de behövt. Så framgångsrik kan lobbying vara. Det belgiska företager ISPA fick utsläppsrätter värda över 130 miljoner dollar, mer än det behövde. Utsläppsrätter som de nu kan sälja och tjäna pengar på.

Den vanligaste köparen är energiproducenter. Den största anledningen till ”överutdelningen” är skickligt lobbyarbete. Det argument som främst använts är att man med utsläppshandeln får en konkurrensnackdel mot andra världsdelar. Nu är istället effekten att man tack vara utsläppshandeln tilldelats rättigheter som ger inkomster – på ett konkurrensorättvist sätt. Omoraliskt och miljömässigt högst tveksamt tycker jag.

Ryssland skapar osäkerhet på marknaden
Ryssland har utestängts från utsläppshandeln för att inte ha betalt avgiften för 2008 på 120 000 dollar. Annars är det intressant med ryssarna. De har 800 miljoner ton av utsläppsrätter över som ingen vet vad de kommer att göra med. Sälja på marknaden när priset är som högst kan man tro. Men då behöver de avvakta reglerna för det nya klimatavtalet för att se om de kan inräknas i denna period. Om inte kommer vi att under 2010 och 20111 se ett överflöd av utsläppsrätter på marknaden.

Inga kommentarer: