07 april 2009

Sverige i topp och Bangladesh största förloraren

När Germanwatch redovisade sin klimatranking för 2008 fortsatte Sverige att ligga i topp av alla länder. Inget annat land gör så stora insatser för klimatet som Sverige. Tre faktorer mäts; utsläppsnivåer, utsläppstrend och politisk styrning. En total reduktion av utsläppen sedan 1990 på 9 % ger stort internationellt genomslag.

Skillnaden denna gång var att man denna gång ansåg att inget land förtjänade att hamna på de översta tre platserna.

Germanwatch presenterade denna gång även vilka länder som är mest sårbara mot klimatförändringarna. Bangladesh, Korea och Nicaragua är de länder som drabbats värst av extrema väder.

Bangladesh förlorade 4 729 personer i stormar och översvämningar under 2007. Ungefär lika många människoliv har förlorats varje år sedan 1998. I pengar däremot så har Kina förlorat mest på klimatförändringarna. Kostnader och förluster värderas till 17 miljarder US-dollar. Därefter kommer USA med 12 miljarder dollar. I Kina är det stormar som åstadkommit de största skadorna. I USA är det ungefär lika mycket från stormar som värmeböljor.

Man ser ganska ofta hur fakta ur rapporten används i olika sammanhang, men då är det nästan alltid de ekonomiska beräkningarna. Eftersom människoliv av naturliga skäl inte har något ekonomiskt värde i rapporten så landar man nästan alltid i att klimatförändringarna är värst för Kina och de värst drabbade glöms bort.

Inga kommentarer: