UNEP har presenterat en världsatlas över områden med mest lagrad koldioxid och de med störst artrikedom.
Naturen har under miljontals år lagrat kol i skog, våtmarker, marker och hav. Ungefär 2 000 miljarder ton CO2 finns lagrad i jordens biomassa. Kartan över var mest koldioxid finns lagrad i landmiljöer visar att svenska skogar ligger i topp med över 500 ton per hektar. Lika mycket koldioxid finns även lagrat i delar av Indonesiens, Canadas och Rysslands skogar.
Kartan över var den högsta koncentrationen av biologisk mångfald återfinns visar att det är i de tropiska regnskogarna. Många av dessa områden sammanfaller med dem med högt lager av koldioxid. 15 % av dessa områden beräknas vara skyddade genom olika former av naturskydd.
UNEP presenterar också i sin atlas områden där dessa två värden sammanfaller och pekar på den dubbla eller t o m tredubbla nyttan som uppnås när områden med både hög koldioxidlagring och biologisk mångfald bevaras. Länderna i tropikerna ges här en möjlighet att uppnå ett betydelsefullt bevarande av biologisk mångfald genom att förhindra koldioxidutsläpp genom avskogning. 20 % av mänsklig klimatpåverkan kommer i nuläget från ändrad markanvändning, främst avskogning.
Koldioxidlagring med modern teknik kan komma att få en betydande roll, men den största effekten kan ändå nås genom att investera i naturliga system för koldioxidlagring. Det är också tveklöst den i nuläget mest kostnadseffektiva metoden.
06 april 2009
Svenska skogar lagrar mest koldioxid i världen
Etiketter:
avskogning,
biologisk mångfald,
klimat,
koldioxidlagring
Prenumerera på:
Kommentarer till inlägget (Atom)
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar