13 september 2009

EU först med att presentera plan för finansiering av klimat

EU-kommissionen kom i förra veckan med ett förslag på hur klimatnotan ska finansieras. Till 2020 räknar man med att utvecklingsländerna kommer att ha årliga kostnader motsvarande 100 miljarder euro för att minska sin klimatpåverkan och för att anpassa sig till klimatförändringarna.

EU föreslår följande fördelning av dessa medel:
- 20-40 % genom inhemska finansieringskällor i form av offentliga och privata medel i u-länderna
- 40 % via utsläppshandel. Detta förväntas dock kräva att i-länderna tar på sig ett klimatmål på 30 % och att det införs en sektorsbaserad mekanism som inkluderar mer utvecklade u-länder.
- 22-50 % genom offentliga medel från i-länder och mer utvecklade u-länder, fördelat utifrån utsläppsnivåer och betalningsförmåga. Hur mycket som faller på EU beror på hur man viktar de två faktorerna.

För EUs del innebär det enligt kommissionen att man ska bidra med 2-15 miljarder dollar årligen till 2020, förutsatt att det blir en överenskommelse i Köpenhamn. Inledningsvis kommer så mycket som 5-7 miljarder euro behövas per år under de första åren 2010-2012. Detta för att få en kraftfull start. Därefter omkring 0,5-1 miljard per år.

Genom detta är EU den första part som presenterar ett förslag till finansiering av klimatnotan. Bra att någon stiger fram, även om många omedelbart reagerade med att påtala att nivåerna är helt otillräckliga!

Inga kommentarer: