15 september 2009

Ny våg av vågkraft

Uppsala universitet har just avslutat en stor internationell konferens
om vågkraft. Häftigt att den gick av stapeln i Sverige. Ett riktigt erkännande. I Sverige rullar planerna vidare för den planerade vågkraftsparken utanför Smögen. Anläggningen ska bestå av 400 - 500 undervattensbojar, som kopplas samman till en vågkraftpark. Den totala effekten blir 10 MW och årsproduktionen 25 GWh.

Ett tiotal vågkraftsföretag tävlar om att få fram den bästa tekniken, vilket kräver stort kapital. Det ligger också stora värden i projektering och val av plats.

Skotska Aquamarin har kommit en bra bit på väg med sitt "jätteostron" som nu ska prövas på riktigt i Nordsjön. Ostronet är designat för grunda vatten nära land. Det nedre ostronskalet är fäst på havsbotten medan det övre rör sig fram och tillbaka, fångar upp kraften i vågorna och pumpar vatten under högt tryck upp till anläggningen på land där turbiner omvandlar vattentrycket till elektrisk ström. Det gör underhåll och drift billigare. Varje Ostron har en effekt på 300-600 kW.

Andra försök är en havsorm i gummi

Fortum och Seabased vill installera 500 vågkraftsverk med Seabased nya ringbojar utanför Lysekil. Det skulle bli världens största vågkraftspark och kickstarten för en ny svensk exportindustri.

Inga kommentarer: