12 september 2009

Lithium-shejkar i Anderna

Toyotas hybridbil ligger topp i försäljning bland Japans bilar och Tyotas VD andas stor optimism inför framtiden trots svåra tider för bilbranschen. Samtidigt rapporteras det från Koeningsegg att man kommer att vilja satsa på elbilar inom SAAB.

För att klara den minskade oljekonsumtionen som behövs, behöver en betydande andel av världens 1 miljard bilar att vara elektrifierade. Om åtminstone alla nya bilar skulle vara det, innebär det 60 miljoner bilar per år. För detta krävs enorma mängder lithium till dessa batterier. Mer än vad som idag finns möjlighet att förse marknaden med. Tillgångarna av lithium finns främst i Anderna i Chile, Argentina och Bolivia, vilka nu ser enorma vinstmöjligheter. Farhågor höjs för att vi endast flyttar maktkonsentrationen och beroendet från en region till en annan. Koncentration av försörjningen kommer att skapa en ny geopolitisk laddning, inte minska den.

Lars G Josefsson på Vattenfall är dock skeptisk och uttalar att 400 miljarder euro är ”förbannat mycket pengar”. Därtill är han nervös för terrorattacker och menar att Europa måste producera sin egen energi.

Inga kommentarer: