15 september 2009

Och vind i seglen för vindkraft

Lika häftigt är det att en världskonferens i vindkraft hålls i Stockholm. Vid konferensen presenterades en ny undersökning som visar att Europa kan få 10 % av sin el från vindkraft om alla verk som planeras byggs. EU redovisade sin 20-årsplan för vindkraft. Nyckeln till framgång är ett smart elnät, vilket man nu håller på att ta fram en plan för.

Ett gigantiskt vindkraftsprojekt är det på Borkum Riff där ABB fått ännu en chans att omvandla och leverera strömmen till likström.

Det går bra för ABB. De har tagit hem en stororder i Sydamerika på att omvandla ström, men där är det luftledning så då är det andra som drar den 250 mil långa kabeln från vattenkraftsverk i Amazonas till Sao Paulo. ABBs del är värd 3,8 miljarder. Inte illa för ett dalaföretag och en uppfinning från 1940-talet som fick sitt genombrott när undervattenkabeln till Gotland drogs. ABB har fortfarande halva världsmarknaden. Andra order är kabeln mellan Irland och Wales samt de stora prestigeprojekten i Kina från kraftsverksprojektet Tre Raviner i Yangsefloden och från Xiangjiaba till Shanghai – en sträcka på drygt 200 mil.

Inga kommentarer: