15 september 2009

Gräv ner kol i marken

Gigantiska mikrovågor som ska koka trä till grillkol kan visa sig vara ett effektivt sätt att lagra koldioxid. Ett slags geo-enginering som också kallas biochar som nu allt fler ropar efter som lösningen. En brittisk forskaren hävdar att det finns en potential att på detta sätt lagra flera miljarder ton kol, motsvarande en minskning med 40 ppm. Kolet kan lagras i gamla kolgruvor eller plöjas ned i marken och därmed även öka odlingsbarheten. Utan att jag riktigt förstår det så menar man att det kan förhindra läckage av salpeter och metan ur jorden. Man flaggar dock för problemet om hur man ska garantera att bonden inte istället för gräver ned kolet använder det som bränsle.

Det nya med mikrovågstekniken är att man slipper nuvarande ineffektiva process där kol eldas i stora ugnar med stora utsläpp som följd. Den engelske forskaren som kommit på metoden gjorde upptäckten när han råkade glömma en potatis i mikron så länge att den blev kol. Fördelen med metoden är att den kan användas småskaligt till skillnad från koldioxidavskiljning och lagring som bara är för stora industrier.

Forskningsframsteg är välkomna, men det går mig rejält orolig när man på allvar tror att det går att odla så mycket skog för detta syfte utan att vi samtidigt utarmar våra ekosystem. Vi måste lära oss att se helheten och att inte skapa nya lika allvarliga problem i vår iver att lösa klimatfrågan. Det finns helt enkelt inga ”silver-bullets”. Men helt klart intressant att följa denna teknik vidare. I lagom skala.

Inga kommentarer: