17 maj 2009

Bakåt för Obama

I fredags lämnade USA:s Energikommitté sitt lagförslag som svar på klimatförändringarna. Trots goda avsikter verkar det som om proppen har blivit rejält underminerad av lobbyister från industrin, eftersom det knappt ställs krav på dem. Lagförslaget innebär bara ett inhemskt mål om att minska utsläppen med 4 % jämfört med 1990 års nivå! Skamligt anser jag, när behovet ligger närmare 50 %.

USA satsar på utsläppshandel, men riskerar att begå samma misstag som Europa. För att få igenom förslaget har Obama behövt ge bort det mesta av utsläppssätter gratis till industrin, främst till olje och övrig energiindustri. Endast 15 % ska auktioneras. Att auktionera 100% hade gett stora intäkter för klimatomställningen. Oljeindustrin i Texas uttrycker att man anser att detta är rimligt första steg

Det är en sak att deklarera höga mål och ambitioner. En annan sak att infria dem. Kanske är det här första beviset för hur svårt det kommer att vara för Obama att få landet med sig på en ambitiös klimatpolitik. Det är långt ifrån självklart var vi landar, USA är ju ingen parlamentarisk demokrati.

Inga kommentarer: