23 maj 2009

Kina storsatsar i renare kolteknik

Kina använder mer kol än USA, Europa och Japan tillsammans, vilket innebär att det är världens största utsläppskälla av växthusgaser. Kina får dock inte mycket kredit för det jobb de faktiskt gör för att minska sin klimatpåverkan.

Kina är numer världens ledande nation när det gäller renare kolteknik. Teknik som är mer energieffektiv och med mindre utsläpp. Medan USA fortfarande diskuterar om de ska bygga kolkraftverk med extrem varm ånga där kolet omvandlas till gas innan förbränning har Kina redan börjat bygga med sikte på ett nytt i månaden.

Europeiska kolkraftverk består även de av föråldrad teknik som förbränner stora mängder kol. Vi borde kanske ta efter Kina som ålagt kolkraftsbolagen att ersätta ett gammalt för varje nytt de bygger. När det gäller svavelrening så saknar dock hälften av verken det i Kina.

Potentialen för renare kolteknik är att utsläppen kan minska med en tredjedel. Det handlar dock fortfarande om dubbelt så höga utsläpp som från t ex naturgas. För att bli klimatneutrala krävs att kolkraftverken avskiljer och lagrar koldioxid.

En annan positiv faktor är att Kina har fördubblat sin vindkraftsutbyggnad varje år de senaste fyra åren och beräknas i år gå om USA som den största vindkraftsutbyggaren. De bygger även fler kärnkraftverk än alla övriga länder tillsammans. Den stora drivkraften är rädslan att inte klara energiförsörjningen och att vara för beroende av kolimport. Kol kommer dock för en mycket lång tid framöver vara Kinas främsta energikälla.

Inga kommentarer: