26 maj 2009

Norge på kontrakurs mot miljön

Norska Statoil gör storsatsning på kanadensisk oljesand. Denna form av oljeutvinning gör stor skada för miljön och är inte heller särskilt energieffektiv. Det krävs ett fat olja för att producera tre fat olja från oljesand. Kanada har höjt kraven på oljeutvinning ur oljesand, med bl a krav på koldioxidavskiljning och lagring.

Greenpeace hade försökt stoppa satsningen genom att vädja till den norska regeringen att ta ställning mot 2-miljarder-investeringen vid bolagsstämman den 19 maj. Statoil ägs ju till två tredjedelar av norska staten. Det valde man dock att inte göra. Norska arbetarpartiet stödjer som vanligt inte miljön. Det är riktigt beklämmande att konstatera att arbetarpartiet i Norge på område efter område fortsätter att stödja storsatsningar på fossila bränslen med försvaret att ”världen behöver olja och då är det bättre om vi som kan miljö producerar den”.

Svenska KPA hade uttalat att man inte stödjer denna satsning. ”Vi känner att om Statoil inte kan skydda miljön så bör man dra sig tillbaka från projektet”, sa Kerstin Grönvall. ”Om norska staten inte ingriper så kan en försäljning av oss av våra andelar i Statoil vara svaret.” Även Folksam och 7:e AP-fonden har sagt att man inte ställer sig bakom satsningen.

Så då återstår konsumentmakten. Vad vet konsumenterna om effekterna på miljön? Och skulle de handla bensin någon annan stans om de visste?

Oljesanden i Kanada är världens näst största oljereserv efter Saudiarabien. Enorma områden i provinsen Alberta är inmutade och investeringar på hundratals miljarder väntas i dagbrott och underjordiska brott. En riktig Klondyke-era där 100 000 personer behövs som arbetskraft. Miljökonsekvenserna är redan mycket stora.

Oljesand är en sorts stenhård råolja som kallas bitumen och som är blandad med sand och lera. Den kan ligga bara en bit ned i backen och då bryts oljesanden i dagbrott. De djupare fyndigheterna på några hundra meters djup, och det är sådana som Statoil nu har köpt rätten att borra och utvinna, kokas loss med stora mängder het ånga som värmts upp av naturgas och sugs sen upp. Efter det måste oljan renas i flera steg och det kräver ytterligare stora mängder energi och vatten.

Inte konstigt att Kanada ligger back med 30 % mot sitt åtagande i Kyoto-avtalet! Och ur ska de klara ett nytt klimatavtal?!

Inga kommentarer: