17 maj 2009

Pengarna på bordet!

Kommissionen om klimatförändring och utveckling har lämnat sin slutrapport till FN. Den har letts av svenska biståndsminister Gunilla Carlsson.

Kommissionen kom till den självklara slutsatsen att det mycket snabbt behövs mer pengar till att finansiera utvecklingsländernas anpassningsplaner för ett klimat som redan förändras. Det handlar om att förena fattigdomsbekämpning med klimatanpassning betonar man. Att förena bistånd med klimatsatsningar. Kommissionen menar att det i ett första steg behövs 1-2 miljarder dollar, utöver biståndet.

I rapporten står: ”För de mest utsatta samhällena är det inte bara anpassningsåtgärder som behövs. Prioritet måste ges åt att bygga upp människors anpassningsförmåga och motståndskraft, förmågan att hantera risker och påfrestningar. I fattiga och utsatta samhällen hjälper inte klimatsatsningar om medborgarna inte själva har förmåga att leva ett drägligt liv, ha tillgång hälsovård, utbildning eller rättssäkerhet. I detta arbete har institutionerna en avgörande roll. Alltså själva fundamentet i ett stabilt samhälle.”

Utlovade biståndsnivåer måste infrias. Det är en skam att nästan bara Sverige stått fast vid sitt biståndslöfte. Andra har svikit gång på gång. Priset i förlorad tilltro betalar vi nu när klimatfrågan ska avgöras. U-länderna vill inte vara med och diskutera utsläppsåtaganden innan pengarna läggs på bordet.

Inga kommentarer: