28 maj 2009

Ställningskrig

Det andra mötet under USA och Obamas initiativ med Major Economies Forum har avslutats i Paris. Medverkande länder står för 80 % av de globala utsläppen. Förutom utsläppsmål har man diskuterat energieffektiviseringar och anpassningsåtgärder.

Ett tredje möte kommer att hållas i Mexico i juni. De länder som medverkar är Australien, Brasilien, Storbritannien, Kanada, Kina, EU, frankrike, Tyskland, Indien, Indonesien, Italien, Syd Korea, Mexiko, Ryssland, Syd-Afrika och USA. Även Danmark, som värd för Köpenhamnsmötet var inbjuden.

När G8 träffas i Italien 8-10 med efterföljande Major Economies Forum i L’Aquila, Italien, den 10 juli hoppas många med mig att det blir ett ställningstagande om utsläppsmål. G8-mötet i Japan förra året enades ju om att halvera utsläppen till 2050.

Andreas Carlgren som snart blir EU:s ledande miljöminister var med på Paris-mötet. I nuläget verkar det mycket svårt att få med bl a USA, Japan och Kanada på tillräckligt höga mål. Obamas besked om att minska med 14 % jämfört med 2005 är ett allt få svagt åtagande. Kanske vill han mer, men det är bevisligen ingen lätt uppgift att få med sig kongressen på det.

Det pågår just nu ett ställningskrig. Kina, Indien m fl u-länder vill inte göra åtaganden så länge i-länderna inte gör det. Och i-länderna väntar på varandra. Det blir helt avgörande vad USA gör. Tyvärr kommer detta ställningskrig med största sannolikt pågå långt längre än vad som är hälsosamt för både jordklotet och de globala klimatförhandlingarna.

Inga kommentarer: