16 maj 2009

Sanningen om svininfluensen

Myndigheterna blåser av svininfluensans globala akutlarm och det finns utrymme och anledning att analysera dess ursprung. Vad kommer dessa epedemier från?

Flera källor pekar nu på att den uppstått vid ett av Mexikos gigantiska grisfarm Smithfields farm. Den hårt pressade ägaren till grisfarmen har i presskonferenser försökt att tona ner saken. ”Det som hände var en olycklig händelse”, sa han. Kritikerna (och kanske man kan säga realisterna) hävdar att det inte alls är förvånande med dessa konsekvenser av från dessa industrialiserade grisfarmer. Smithfields är världens största grisproducent och ägs av ”grisbaronen” Joseph Luter III. Det är ett av USAs mäktigaste företag med ett marknadsvärde på 1,4 billioner dollar. De slaktar 27 miljoner grisar vid sina grisfarmer varje år.

Rapporter av svärmande flugor, förfärlig stank och bilder av kringspridda ruttna grisar har gett miljömyndigheterna huvudbry. Förutom djurhälsan som starkt kan ifrågasättas så är det i princip omöjligt att få till ett hållbart omhändertagande av gödseln när tiotusentals grisar huserar på samma plats. Gödseln samlas i en sjö under grisarna och samlas i stora laguner innan spridning. Lagunerna läcker dock ofta och är åtkomliga för vilda djur. Världshälsoorganisationer varnar för att anläggningarna är en grogrund för nya pandemier. FAO konstaterar i en mycket intressant och allvarlig rapport att tre av fyra nya epidemier uppstått ur industriell djuruppfödning.

En annan risk med att koncentrera grisar på detta storskaliga sätt är risken för att smittor snabbt ska sprida sig. Man tvingas pumpa in vaccin och andra mediciner i förebyggande syfte. Miljöaktivister försöker nu hindra Smithfields från att ytterligare expandera i östra Europa. Företaget har redan etablerat produktion i Rumänien. Ägarna letar efter platser med god vattenförsörjning och naiv lokalbefolkning. Effekten blir stora miljöproblem och att det lokala jordbruket slås ut. Ett mål för företaget är även att genom genteknik skapa den perfekta grisen anpassad för storskalig uppfödning.

I början på 1990-talet började Smithfields att köpa upp Polska företag för att expandera där. Det skedde genom bulvaninköp av Prima Foods. Företaget har därefter kunna påverka polska regeringen att lätta på miljölagstiftningen och mutat sig fram till tillstånd. En av de största anläggningarna i Polen är Byszkowo. Helsingforskommissionen har konstaterat de bristfälliga förhållandena vid anläggningen både för arbetare och det faktum att gödsel pumpas direkt ut i vattendrag som står i förbindelse med Östersjön. Ett annat stort problem är att den kraftiga ökningen av griskött ledde till stora prissänkningar, långt under de enskilda lantbruksföretagens kostnader. Under 2001 och 2002 protesterade polska bönder med vägblockader, vilket tvingade polska regeringen att köpa griskött och underlätta export.

För den som klarar att se så finns bildbevis från fruktansvärd djuruppfödning i Polen eller i denna amerikanska dokumentation .

Samtidigt kan man konstatera att om världen ska kunna möta den ökade efterfrågan på livsmedel så kommer industrialiserade anläggningar att behövas antingen vi vill eller inte. Men ett helt nytt säkerhetstänk kommer då att behövas. Samt kraftigt minskad köttkonsumtion. Själv äter jag med gott samvete griskött producerad vid en ekologisk granngård.

För den som vill vara med och uppmana världshälsoorganisationen att agera i frågan så kan man skriva på här:

Inga kommentarer: